رفتن به مطلب
انجمن پی سی دی
chia

حسن زیرک

پست های پیشنهاد شده

[TABLE=class: infobox vcard, width: 23]

[TR]

حسن زیرک[/TR]

[TR]

[TD=colspan: 2]220px-HasanZirak.jpg

حسن زیرک

[/TD]

[/TR]

[TR]

اطلاعات هنرمند[/TR]

[TR]

زادروز[TD]۱ آذر ۱۳۰۰

محلهٔ قلعهٔ سردار،بوکان، آذربایجان غربی[/TD]

[/TR]

[TR]

اهل کشور[TD]22px-Flag_of_Iran.svg.png ایران[/TD]

[/TR]

[TR]

درگذشت[TD]چهارم تیر ۱۳۵۱(۵۰ سال

بیمارستان بوکان[/TD]

[/TR]

[TR]

سبک‌ها[TD]ترانه‌های کردی[/TD]

[/TR]

[TR]

کار(ها)[TD]خواننده[/TD]

[/TR]

[/TABLE]

حسن زیرک (11px-Loudspeaker-rtl.png صدای وی راهنما·اطلاعات) (زاده ۱۹۲۱ بوکان - درگذشته ۱۹۷۲ بوکان) خواننده ترانه‌های کردی در مناطق کردنشین غرب ایران بود. از وی بیش از۱۳۰۰ ترانه و آواز به یادگار مانده‌است. حسن زیرک در سال ۱۹۲۱ در بوکان به دنیا آمد. حسن زیرک با ضبط تعداد زیادی از آوازهای مردم کرد، سبب ح??ظ و نگهداری این آثار ??رهنگی از گزند ??راموشی شد. حسن زیرک از محبوبیت زیادی میان مردم کرد برخوردار است و همه ساله در مناسبت‌های ??رهنگی کردها، آوازهای وی گوش ??راداده می‌شود.

حسن زیرک پدیده موسیقی کردی سنتی و ??ولکلور بود.در ۱۳دی ماه۱۳۹۲در ??ینال مسابقه بهترین آهنگ ??صل پاییز برنامه ه??ت ترانه شبکه شما ایران ترانه «رش اسمر» با کسب نزدیک به ۹۰هزار رأی مقام دوم را به دست‌آورد، همچنین با کسب بیش از ۵۵هزار رأی به عنوان آهنگ ه??ته بینندگان این شبکه برگزیده شد.

 

[h=2]زندگی[/h]

210px-Right_hasanzirek-1343.jpg

magnify-clip-rtl.png

استاد حسن زیرک در تاق بستانکرمانشاه (سمت راست) با لباس رسمی

حسن زیرک در ۱ آذر ۱۳۰۰ (۲۲ نوامبر ۱۹۲۱) در محلهٔ قلعهٔ سردار شهر بوکان آذربایجان غربی در ایران به دنیا آمد. در پنج‌سالگی پدرش درگذشت و زندگی را در رنج گذراند. چندی در شهرهای ایران و عراق سپری کرد. یکی از شهرهایی که در آن مدت زیادی اقامت داشت، کرمانشاه بود. همکاری او در این شهر با هنرمندان برجستهٔ کرمانشاهی همچون مجتبی میرزاده، محمد عبدالصمدی، اکبر ایزدی، و بهمن پولکی سبب خلق آثار زیبایی شد (که برجسته‌ترین کارهای وی می‌باشد).

وقتی در عراق بود، در مسا??رخانهٔ «??ندق شمال» به شاگردی پرداخت. روزی هنگام نظا??ت، که مشغول زمزمهٔ یکی از ترانه‌هایش بود، مسا??ری به نام جلال طالبانی (رهبر اتحادیهٔ میهنی کردستان عراق و رئیس‌جمهور کنونی دولت موقت عراق)، که در آنجا اقامت داشت، با شنیدن صدای حسن زیرک، او را به رادیو بغداد برد و زیرک در آنجا مشغول به کار می‌شود. مدتی در بخش کردی رادیو بغداد همکاری کرد. از سال ۱۳۳۷، که بخش کردی رادیو ایران در تهران گشایش یا??ت، همکاری خود را با این مرکز آغاز کرد. آثاری که حسن زیرک در رادیو تهران به ضبط رساند، اغلب با ساز استادانی همچون حسین یاحقی، حسن کسایی، جلیل شهناز، جهانگیر ملک، احمد عبادی، و با سرپرستیمشیر همایون شهردار همراه بود.

150px-Family_hassan_zirak.jpg

magnify-clip-rtl.png

همسر حسن زیرک، تهران

حسن زیرک گرچه به خاطر شرایط سخت زندگی از تحصیل بی‌بهره ماند، اما استعداد کم‌نظیری در سرودن شعر و آهنگسازی کردی داشت. این استعداد به همراه صدای منحصربه‌??رد، سبب شد که ترانه‌هایش در سرتاسر کردستان محبوبیت یابد. صدای او همچنان در مناطق کردنشین و در کوچه و خیابان و از خانه‌ها و مغازه‌ها به گوش می‌رسد. حسن زیرک با خانم میدیا زندی، گویندهٔ بخش کردی رادیو تهران، ازدواج کرد که حاصل آن ازدواج دو دختر به نام‌های مهتاب (آرزو) و مهناز (ساکار) بود. او چند ترانه نیز برای ??رزندانش اجرا کرده‌است.

حسن زیرک، نه در ایران و نه در عراق روی خوشی و راحتی و آزادی را ندید. ر??تار دولت وقت ایران با حسن زیرک او را دچار مشکلات ??راوانی کرد. رئیس وقت رادیو تهران به او اجازهٔ کار نداد و این کار چنان تأثیر من??ی ای بر دل لطی?? حسن گذاشت که دیگر به رادیو برنگشت و با دلی شکسته بار و بنهٔ خود را به سوی بغداد پیچید. در آنجا نیز او را دچار مشکل کردند. او را گر??تند و روانهٔ زندان کردند؛ در آنجا زیرک را به پنکهٔ سق??ی بستند و شکنجه کردند. پس از رهایی از بغداد مجدداً به تهران برگشت؛ در تهران نیز ساواک او را گر??ت و شکنجه داد که جریان شکنجه‌اش در ساواک را خودش در نوار گ??ته و با صدای او هنوز به یادگار مانده‌است. در سال‌های ۱۳۴۱ تا ۱۳۴۳ در کرمانشاه بود و با رادیو کرمانشاه همکاری داشت.

[h=2]نظر دیگران دربارهٔ حسن زیرک[/h]

220px-Hassanzirak-keyhan1350.jpg

magnify-clip-rtl.png

روزنامه کیهان، منتشرشدن خبر بیمار شدن حسن زیرک، تهران ،۱۳۵۱

همسر حسن زیرک، که خود گویندهٔ بخش کردی رادیو تهران بود، می‌نویسد:

«حسن زیرک نزدیک به هزار ترانه در تهران و کرمانشاه اجرا کرده‌بود و به خاطر همین ترانه‌های او بود که روزانه نزدیک به دو هزار نامه ارسال می‌شد، و حتی درون نامه پول قرار می‌دادند تا ترانهٔ مورد درخواست آنان پخش شود. برنامه‌های کردی رادیو تهران و کرمانشاه به خاطر صدای دلنشین حسن زیرک مورد توجه همه قرار گر??ته بود و آن موقع هر روز دو بار برنامهٔ «ما و شنوندگان» پخش می‌شد. حسن زیرک با صدای رسا و لذت‌بخش خود باعث معرو??یت و کی??یت و شکو??ایی برنامه‌های کردی در
و
شده بود و سیل نامه‌های طر??داران ترانه‌های او هر روز به رادیو جاری بود. اما با وجود این‌همه خدمت، حسن زیرک را دیگر به رادیو راه ندادند و او را از یاد بردند درحالی که در ۲۸ مرداد ۱۳۴۱ که برد ایستگاه رادیوی کرمانشاه به صد کیلووات رسیده‌بود، صدای حسن زیرک به همهٔ شهرها و روستاهای کردنشین می‌رسید.»

شهرام ناظری، هنرمند موسیقی سنتی ایران، درخصوص صدای حسن زیرک چنین اظهار داشت[۴]:

«درخصوص مرحوم حسن زیرک، در مجموع ??قط می‌توانم بگویم که یک انسان نابغه به معنای واقعی بود. یعنی در همان لحظه که وارد ارکستر رادیو می‌شد و به اتاق ضبط می‌ر??ت، بداهتاً هم شعر می‌سرود، هم آهنگ می‌ساخت، و هم آن را می‌خواند، که تاکنون چنین موردی در موسیقی سابقه نداشته‌است. با توجه به این نکته که ایشان سواد
هم نداشتند اما موسیقی و شعر را به صورت الهامی و ح??ظ شده می‌خواند و واقعاً از ا??راد کاملاً استثنایی و از نوابغ موسیقی کردی بودند و بنده در میان خوانندگان کرد علاقهٔ خاصی به صدای حسن زیرک دارم.»

??اروق ص??ی‌زاده بوره‌که‌ای، از پژوهندگان معاصر، در خصوص حسن زیرک می‌نویسد:

«حسن زیرک بیش از هزار و پانصد ترانه ساخته‌است و همهٔ آهنگ‌های ترانه‌ها و بیشتر سروده‌های آن را خود می‌ساخته و می‌سروده‌است. از آهنگ‌های این هنرمند بزرگ بیشتر?? ترانه‌سرایان امروز ??ارس و ک??رد و بیگانه و ت??رک نیز سود برده‌اند و امروز هر آهنگی که پدید می‌آید، نشانی از آهنگ‌های این هنرمند را در خود نه??ته دارد. هنگامی که به آهنگ‌های او گوش ??را می‌دهی، زندگی را با همهٔ آزارها و مویه‌ها و رنج‌هایش درمی‌یابی. بر همین پایه، آهنگ‌های حسن زیرک نشانهٔ زندگی هر ک??رد آریایی رنج‌کشیده را در خود نه??ته دارد.»

مجتبی میرزاده، نوازندهٔ ویولون و موسیقیدانی که در تمام آثار حسن زیرک در دههٔ ۱۳۴۰ در ارکستر رادیو کرمانشاه نوازندگی و تنظیم آهنگ‌های او را به عهده داشته، در مورد این هنرمند ??قید در گ??تگو با راقم این سطور چنین اظهار داشت:

«حسن زیرک، با اینکه مطلقاً سواد نداشت، اما اشعار اغلب آثارش را به صورت بداهه و در آن لحظه که می‌خواند می‌سرود. وی از حا??ظه‌ای بسیار قوی در ح??ظ شعر و آهنگ و مقام‌های کردی برخوردار بود، و باید گ??ت که حسن زیرک هیچ‌گاه در موسیقی ک??رد تکرار نخواهد شد، چرا که ماندگارترین و زیباترین نغمات کردی را خلق کرد، و اینک نه‌تنها در ایران، بلکه حتی در میان کردهای عراق، سوئد، و سایر نقاط جهان، آثار و نام و یاد او از مقام و منزلت والایی برخوردار است.»

بیژن کامکار، خواننده و نوازنده، با اعلام این مطلب که علاقهٔ زیادی به صدای مرحوم حسن زیرک دارد، گ??ته‌است]:

«حسن زیرک یکی از برجستگان موسیقی ک??رد به شمار می‌آید و خیلی از آهنگ‌های کردی یا ??ارسی که الان به اجرا درمی‌آید، الهام گر??ته از آثار آن هنرمند است. شهرت و محبوبیت حسن زیرک ??قط محدود به مرزهای ایران نیست، بلکه در
و تمام نقاط کردنشین جهان امتداد دارد.»

[h=2]درگذشت[/h]

220px-Tomb_Hasan_Zirak.jpeg

magnify-clip-rtl.png

قبر حسن زیرک واقع در بوکان

سال‌های پایانی زندگی حسن زیرک در تلخی و ناکامی گذشت و چندان به آوازخوانی نمی‌پرداخت، در منطقهٔ بوکان قهوه‌خانه‌ای دایر کرد و در میان مردمی که دوستشان می‌داشت و دوستش داشتند، آخرین ن??س‌هایش را در رنج و بیماری کشید. حسن زیرک در چهارم تیر ماه سال ۱۳۵۱، برابر با ۲۷ ژوئن ۱۹۷۲ در سن ۵۰ سالگی در بیمارستان بوکان به علت از بین ر??تن کبد و ناراحتی‌های معده درگذشت و در دامنهٔ کوه نالشکینه به خاک سپرده شد. درهنگام مرگ استاد حسن زیرک، رادیو لندن از بزرگواری او یاد می‌کند و می‌گوید:

  • یگانه هنرمند مردم کرد در بیمارستان بوکان درگذشت.

[h=2]اشعار[/h]حسن زیرک نتنها دارای صدا و حا??ظه منحصربه‌??ردی بود، وی در عین حال شعر می‌سرود و موسیقی برای آن می‌نواخت و حتی تغییراتی د شعرها و قا??یه و وزن آنها می‌داد. زیرک یکی از هنرمندان مشهور در دوره پهلوی بود، او در کنار هنرمندانی همچون آقاسی در ایران دارای شهرت جهانی می‌باشد.

به اشتراک گذاری این ارسال


لینک به ارسال
به اشتراک گذاری در سایت های دیگر

برای ارسال دیدگاه یک حساب کاربری ایجاد کنید یا وارد حساب خود شوید

برای اینکه بتوانید دیدگاهی ارسال کنید نیاز دارید که کاربر سایت شوید

ایجاد یک حساب کاربری

برای حساب کاربری جدید در سایت ما ثبت نام کنید. عضویت خیلی ساده است !

ثبت نام یک حساب کاربری جدید

ورود به حساب کاربری

دارای حساب کاربری هستید؟ از اینجا وارد شوید

ورود به حساب کاربری

×
×
  • جدید...